Creen un ull artificial que veurà millor que l’ull humà

a Actualitat/Ciència

Encara no podem construir-nos cossos biònics al més pur estil cyberpunk, ja que encara no posseïm tal tecnología, però un nou ull artificial ens apropa molt més a aquesta realitat. Es tracta del prototip d’un ull artificial que ha desenvolupat un equip d’investigadors de Hong Kong.

Aquest dispositiu, que imita l’estructura de l’ull humà i el funcionament de la retina humana, és tan sensible a la llum i té un temps de reacció més ràpid que un globus ocular real. Potser no vingui amb les capacitats de visió telescopica o nocturna, però aquest ull electrònic té el potencial d’una visió més nítida que l’ull humà, segons detallen els científics de la Universitat de Ciència i Tecnologia de Hong Kong a la revista Nature.

“En el futur, podrem utilitzar aquest dispositiu per millorar les pròtesis de visió i la robòtica humanoide”, comenta Zhiyong Fan, coautor de la feina.

L’ull artificial, anomenat Electrochemical EYE, té una mida comparable a un ull humà, amb poc més de dos centímetres de diàmetre, té diversos mini sensors que reflecteixen les cèl·lules fotoreceptores com els ulls reals. 

Els experts van alinear una membrana corba d’òxid d’alumini amb petits sensors fets de perovskita, un material sensible a la llum emprat en les cèl·lules solars. Els nanocables extremadament sensibles a la llum imiten l’escorça visual de el cervell transmetent la informació visual reunida per aquests sensors a un ordinador per al seu processament. Perquè ens fem una idea, aquests cables són tan sensibles que podrien superar el rang de longitud d’ona òptica de l’ull humà. Això vol dir que podria veure coses en la foscor quan l’ull humà és incapaç.

A més, els científics també afirmen que pot reaccionar canvis en la llum més ràpid que l’ull humà real. S’ajusta a les condicions canviants en una fracció de temps d’aproximadament 30 a 40 mil·lisegons, en lloc de 40 a 150 milisegons.

El prototip està en fase de prova i, de moment la seva resolució és baixa (130 punts per polzada), però esperen aconseguir una resolució major de 10.000 punts per polzada.

Segons els creadors en un futur proper, el dispositiu es podrà utilitzar molt abans en robots humanoides, segons els experts, les seves habilitats aviat superaran a les de la humanitat.

Email: Johnfetalvero@escolaprojecte.cat Descripció: El meu nom es John, tinc 15 anys i actualment estic estudiant 4rt d’ESO al centre educatiu Projecte situat a Barcelona. Vaig néixer a Filipinas però em vaig traslladar a Barcelona Gaudeixo de tocar el piano i el baix, escoltar música, i jugar a videojocs casualment.

Email: Johnfetalvero@escolaprojecte.cat Descripción: Mi nombre es John, tengo 15 años y actualmente estoy estudiando 4º de ESO en el centro educativo Proyecto situado en Barcelona. Nací en Filipinas pero me trasladé a Barcelona. Disfruto de tocar el piano y el bajo, escuchar música, y jugar a videojuegos casualmente.

Email: Johnfetalvero@escolaprojecte.cat Description: My name is John, I am 15 years old and I am currently studying 4th ESO at the educational center Project located in Barcelona. I was born in the Philippines but I moved to Barcelona. I enjoy playing the piano and the bass, listening to music, and playing video games casually.

El més recent de

Anar a dalt