Celebrem la 13na edició de les Jornades de Valors

Com cada any, a l’Institut Escola Projecte celebrem les Jornades de Valors, un període de jornada intensiva en el qual ens dediquem a treballar un valor

El dijous 13 d’octubre es va inaugurar la tretzena edició de les jornades i ens vam centrar en l’equitat. La classe de 4t d’ESO, per tal de treballar-la, vam anar a veure un assaig de Xixa Fem Comunitat, un teatre participatiu que promou el respecte per la diversitat i la cura de les persones mitjançant mètodes per viure.

A través del teatre volen generar una consciència sobre el poder, com utilitzar-lo i com reconèixer quan es pateix un abús per part dels altres i per nosaltres mateixos/es, amb l’objectiu d’alliberar-nos juntament amb dinàmiques de desigualtat i opressió.

Creuen que l’educació al llarg de la vida és la clau per caminar cap a un món ple d’igualtat d’oportunitats. Vam arribar a les 12:30 h i, primerament, ens van explicar una mica sobre el propòsit d’aquesta organització. L’interessant d’aquest tipus de teatre és que mitjançant un conflicte social ens ofereixen una introducció i nus i, després l’audiència haurà de proposar, debatre i interpretar la solució o possibles canvis per l’obra.

El conflicte que ens van interpretar tracta sobre l’abús de poder. El cas va ser el següent: una noia va enviar una foto comprometedora d’ella a un noi i aquest l’envià a un grup d’amics. Un noi que tenia interès en ella li fa un petó sense el seu consentiment i ell li fa xantatge per quedar amb ella. Nosaltres, per començar, vam identificar diferents factors que podíem canviar de l’obra i també vam començar un debat sobre el comportament del noi i de la noia. Uns alumnes i fins i tot un professor es van animar a actuar per canviar els esdeveniments o fer reflexionar els personatges pel seu comportament.

Va ser una activitat que ens va fer reflexionar sobre problemes socials que ens afecten diàriament i vam aprendre a visualitzar-los en el nostre dia a dia. Moltes gràcies, Xixa Fem Comunitat, per aquesta dinàmica tan divertida i entretinguda, però al mateix temps tan enriquidora.